Zephyr 1100

How to Identify and Resolve Common Issues ?

We offer a diverse range of insights on identifying and resolving common problems in sports. Our sources encompass academic articles, blog posts, and personal essays shared by seasoned athletes. :

These include a bad fuel pump relay or control module, a blown fuse, a wiring fault, loose or corroded wiring connector at the pump, or even an issue with the anti-theft system. Until these other possibilities have been checked out and eliminated, the fuel pump should be the last thing that`s replaced.
When you were installing the fuel pump module back into the fuel tank you may have inadvertently bent or damaged the the fuel gauge sending unit. If the sending unit arm got bent when installing it then it will bind up on the metal anti slosh plates inside the fuel tank.
When you replace a fuel pump, you should also install a new fuel filter. (Here`s how to change a fuel filter in four easy steps.) Check the fuel line running from the fuel tank to the pump, and replace it if it`s cracked or leaking. If you replace the fuel line, you should also install a new hose.
If either due to a faulty crank sensor, or ecu, the crank sensor signal is not being read, the ignition and fuel pump systems will not power up. Also, a faulty ignition module can create the same issue.
The basic operating system for an electric fuel pump is relatively simple. When the key is turned on, the powertrain control module (PCM) closes the fuel pump relay, which activates the fuel pump for about three seconds to pressurize the fuel injectors.
The switch will usually come with a reset button that will reactivate the fuel pump if the switch was tripped. The fuel pump switch is an electrical component, and just the same as the rest on the vehicle, over time it can wear out and develop issues.
The idle air sensor, coolant temperature sensor and EGR sensor all change things within the engine and fuel delivery system.
Press and hold the “Trip/Odo” button and turn the car back on. While you`re holding the button, turn the key back to the “ON” position. Hold the button down for another 2 seconds after the car`s back on, then release.
There`s no such thing as an intermittent mechanical fuel pump failure. Any power loss, engine `choke` problems, etc. are being caused by something else. In a fuel injected engine, electric fuel pumps can fail intermittently.
In some cases, using the wrong fuel is harmless. Other times, like if you accidentally put E85 fuel in a car that`s not designed for it, you can void your engine warranty or cause costly damage to fuel lines. The price to fix a car from a fueling mishap can be steep, but there`s no reason to panic.
Fuel pump turns on

When you first turn the key on your car, the PCM immediately powers the fuel pump to pressurize the fuel system.

The most common reason a pump fails is wear on the pump from improper lubrication or over-use. The best way to explain a failed fuel pump due to wear and tear is to explain what other reasons may have lead to a failed pump: Most fuel pumps are lubricated by the fuel in the tank itself.

Discover Relevant Questions and Answers for Your Specific Issue

the most relevant questions and answers related to your specific issue

HI!
I continually get code 90 (low/NO flow) from my 8111. I have disassembled, cleaned EVERYTHING, including the inlet port AT the pump (remind everybody to check this as stuff gets past the filter basket and will plug the pump inlet).

There is No air in the system and I get superb pressure at the outlet, yet I still get code 90. I again removed the flow sensor and put my ohm meter across the flow sensor terminals and activated the flapper and measured an open circuit. I used a heavier magnet to see if I could get make the internals of the sensor move to get an ohm reading, but I get nothing but an open circuit, ie: no measured resistance.

Can I simply bypass the defective flow sensor to trick the 8111 to think it has full flow without damaging the ‘brain’ of the system.?

Intex corp is useless at these questions. They have been out of stock on this sensor for months and are telling me “two weeks” for two months and now it’s “end of August” which I do not believe. Meanwhile I am making no chlorine while the 90 code is showing.

I love the 8111, this is the first problem I’ve had with it, and I’m frustrated that I can not get such an important part from them.

Thanks for listening!

ANSWER : Have you been able to find a solution to this problem. I am having the same issue.

Read Full Q/A … : Zephyr 1100

I have a 1996 yamaha wave venture 1100….ran greatsat for 2 yrs..started but only ran for spray into carbs….drained fuel started and ran good. Started about month later and would only run as long as primed with starter fluids…checked fuel filter(ok)…fuel flow to fuel pump ok…output of fuel pump appears ok….but engine will only run as long as starter fluid/gas is sprayed into carbs. I don’t think it’s the carbs as it ran great a month ago…now it’s starving for gas flow….so it appears to be a fuel delivery problem…what would be the sequence of tests up to tearing into the carbs? is there a fuel filter inside the carbs? remember it fires off great when primed…until the fuel spray is consumed…
ANSWER : Check the on/off/reserve valve

Read Full Q/A … : Zephyr 1100

My 1977 Evinrude 140 HP outboard engine looses power when it hits @4,200 rpm’s and goes down to 3,500 then back up to 4,200 and then back down to 3,000 or about there. This would continue if I didn’t slow down to 3,000 on my own. It runs fine at @ 3,000 when I slow it down. I have changed all the fuel lines from the fuel tank to the carbs, removed, cleaned out the fuel tank, put new gas and added a can of SeaFoam. I replaced the water seperator filter and cleaned the fuel filter. I feel the fuel pump is operating OK. Any ideas about what could be causing my problem? Could it be a bad power pack or stator? Help!!
ANSWER : Hi, this is obviously a stator problem since you have cleaned the fuel filter..

Take care

Read Full Q/A … : Zephyr 1100

Mar 12, 2010 – Could it be the check valve? I took it off and the flap appears to be working correctly. This well has been here a long time. Never given me any problems. I do have galvenized couplers on the discharge and intake sides. Old. Could these be leaking even though they show no sign of water? The discharge is able to hold 30 pounds easily overnight. I do not hear any vacuum in the intake when I take it off. Could the pipe to the well have a leak? I know I would have to insert a sleeve bnut I do not want to go through the hassle if I do not have to. I had put on a brand new pump from the hardware store that did the same thing so I think that would elliminate the pump as being the problem.
Mar 12, 2010 – I have a 3/4hp flotec convertible jet pump. It is able to hold 30lbs pressure on the discharge side as the primie easily for 24 hours. It is not able to pull water from the well whcih has been here for years. i disconnected it for the winter and rehooked it up. The galvanized couplers on the discharge and pump side are old but do not appear to be leakeing as I taped them well. The check valve seems to be functioning well as I took it off and the flap works correctly. The well is not pulling watrer. there does not appear to be a vacuum on the check vale when I losen it. could the check valve be bad? I am aware I might have to resleeve the well, but do not want to hassle with this if I do not have to. I want to eliminate everything else first. i put another brand new pump on it to see if it was that. That partiuclar pump which was the same thng did not work either.

See less

ANSWER : Your well has gone dry it seems. It has happened to my before. At first the new pump I purchased that did not pump I took back for exchange and still no water. I finally gave in and called the well experts and I was told the well was dried up

Read Full Q/A … : Zephyr 1100

Water in the fuel tank of my Zodiac dinghy with Yamaha 2001 50 HP
ANSWER : I’d add a little dry gas to **** up any remaining water and give it a shot

Read Full Q/A … : Zephyr 1100

I have a Intex 18×4 above ground pool with original pump that takes type A filter cartridges. Did not set up last year and cannot find manual. The pump is leaking around the top after putting new filter in. I know I am not remembering everything I’m supposed to do with hose connecting into pump and pool when you change filters or flush pump. Can you help me?
ANSWER : For manual you can visit http://www.intexcorp.com.hk/proifv/proifv_dl_client.jsp?source=intexstore this link. Hope it will help you.

Read Full Q/A … : Zephyr 1100

2004 KAWASAKI KXF250
ANSWER : Try a new plug sometimes a plug will not fire under compression. also adj the valves

Read Full Q/A … : Zephyr 1100